APARTMANI | SMEŠTAJ | SOBE | SRBIJA

Zlatibor

Prirodne lepote Srbije - Planina Zlatibor

Jedna od retkih destinacija kojoj nisu odoleli ni srpski kraljevi, smeštena u jugozapadnom delu Srbije, je planina Zlatibor. Predstavlja odličan izbor bilo da su u pitanju zimski ili letnji meseci. Odmor ili razonoda, svež vazduh i klimatsko lečilište, sve to ćete pronanaći na ovoj planini, na sveru oblasti Stari Vlah.

Mnogo toga ćete poželeti da vidite i otkrijete, istražujući lepote Zlatibora. Đerdap.

Zlatibor se odlikuje prelepim pašnjacima, bistrim planinskim potocima i prijatnom klimom. U selu Negbini se još uvek mogu pronaći retki, takozvani, zlatni borovi, po kojima je planina dobila ime. Ova vrsta belog bora, koji je nekada formirao guste šume duž planine, je sada pod zaštitom države.

Na Zlatiboru raste i biljka ruj po kojoj se planina nekada zvala Rujno. Ova biljka se u prošlosti koristila za štavljenje kože i njom se trgovalo sa Dubrovnikom.

Na obodu planine, danas su smeštena mnogobrojna sela, Jablanica, Mokra Gora, Sirogojno, Mačkat, Kriva Rijeka i mnoga druga.

Selo Sirogojno najpoznatije je po svojoj crkvi i svojim pletiljama. Crkva Svetih Petra i Pavla je podignuta 1821. godine i danas se nalazi pod zaštitom države. U njoj su čuvena vrata sa duborezom i ikone iz XIX veka. Na zidovima crkve čuvaju se imena poginulih ratnika iz I svetskog rata.

Zlatiborske pletilje iz Sirogojna stvorile su jedan od najpoznatijih brendova Srbije, džempere od prirodne ovčije vune, ručne izrade sa etno motivima, koji se prodaju širom Evrope.

Selo Mačkad poznato je po svojoj Pršutijadi, gde možete probati čuvenu užičku pršutu koja se i danas pravi po tradicionalnoj recepturi. U ovom selu se nalaze jedna od najstarijih crkava i jedna od najstarijih škola u zlatiborskom kraju.

Najbliži grad je Užice, prvi grad u Srbiji gde je sagrađena elektrana po Teslinim principima, 1900. godine.

Ljubitelji takozvanog aktivnog odmora, na Zlatiboru mogu uživati i u sportskim aktivnostima poput paraglajdinga ili rekreativnog jahanja konja. Možete pronaći i brojna vežbališta i teretane na otvorenom, u oviru turističkih boravišta.

Prirodne lepote Srbije | Atraktivne destinacije | Kopaonik

Najveći planinski masiv u Srbiji proteže se dužnom od oko sedamdeset pet kilometara, od severozapada ka severoistoku zemlje. Poznat je po svojoj zaštićenoj zoni, Nacionalnom parku Kopaonik gde se nalazi najveći skijaški centar u Srbiji.
Kopaonik nije slučajno omiljena destinacija domaćih i stranih turista. Osim zimskih spotova i snežne planinske idile, Kopaonik nudi i raznorazne kulturne sadržaje.

Prirodne lepote Srbije | Atraktivne destinacije | Golubac

Na istoku Srbije, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, nalazi se spomenik kulture od izuzetnog značaja, Golubac, utvrđeni grad, nastao još u XIV veku. Ako ste ljubitelj Tolkinovih romana i epske fantastike uopšte, nikako ne propustite da vidite ovo autentično srednjevekovno utvrđenje sa kamenim kulama i citadelom, čiji zidovi nose bogatu istoriju.
Golubački grad je smešten na desnoj obali Dunava, na visokim liticama, i deo je nacionalnog parka Đerdap.

Prirodne lepote Srbije | Atraktivne destinacije | Uvac

Često umemo da maštamo o prelepim, dalekim destinacijama na koje bismo otputovali, ni ne sluteći da su one zapravo bliže nego što mislimo.
Na jugozapadu Srbije, na prostoru opština Sjenica i Nova Varoš, nalazi se jedan od najlepših predela koje možete zamisliti.


SOBE SRBIJA

BESPLATAN OGLAS
VILA JOVANA
KOPAONIK

LAZAR ANA VRNJAČKA B.

© 2012 Copyright Apartmani-smestaj.com | Apartmani Smestaj